Koopkracht in 2018 iets omhoog

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft op Prinsjesdag de Rijksbegroting voor volgend jaar gepresenteerd. 

Portemonnee met 50 euro
Nieuws
Datum: 22-09-2017

Hoewel er geen ingrijpend nieuw beleid is uitgestippeld, is er wel met enkele miljarden euro’s geschoven. Daardoor gaat de koopkracht volgend jaar voor 4 op de 5 Nederlanders een klein beetje omhoog.

Werkenden profiteren

Het zijn vooral werkenden in met name de hogere inkomensgroepen die erop vooruit gaan. Toch blijft hun koopkrachtgroei met 1% beperkt. Gepensioneerden met een wat hoger aanvullend pensioen gaan er naar verwachting juist zo’n 1,5% op achteruit.

Vals optimisme

In de meeste gevallen zijn de veranderingen echter zo klein dat de meeste mensen er weinig van zullen merken. Mede daarom waarschuwt het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting Nibud voor te veel –vals– optimisme.

Om nog meer duidelijkheid te geven, heeft het Nibud een speciale koopkrachtberekenaar ontwikkeld. Wilt u weten hoeveel u er volgend jaar op voor- of achteruit gaat? Vul dan de online koopkrachtberekenaar in.

Online koopkrachtberekenaar

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.