Bijna 1 op 3 huizen levert meer op dan de vraagprijs

Het gebeurt steeds vaker dat huizenkopers meer dan vraagprijs betalen om hun droomhuis te bemachtigen. Niet alleen in Amsterdam en Utrecht, ook buiten de Randstad.

Huizen en geld
Nieuws
Datum: 30-08-2017

Volgens het onafhankelijke technologiebedrijf Calcasa wordt gemiddeld 28% van alle huizen boven de vraagprijs verkocht. Tijdens het hoogtepunt van de woningmarkt van tien jaar geleden bedroeg dit percentage slechts 9%.

In steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag is deze ontwikkeling al langer aan de orde van de dag. Datzelfde geldt voor Breda, Eindhoven en Enschede. Maar inmiddels wordt er ook in steden zoals Groningen en Almere en in steeds meer randgemeenten van grote steden boven de vraagprijs geboden.

Oververhitte woningmarkt?

Calcasa kan niet uitrekenen om welke bedragen het precies gaat, maar waarschuwt wel dat deze ontwikkeling kan wijzen op oververhitting van de woningmarkt. Eerder sprak Rabobank haar zorgen hierover al uit.

Toch liggen de gemiddelde huizenprijzen nog aanzienlijk lager dan tijdens het hoogtepunt in 2007. Ook is de betaalbaarheid – het deel van het inkomen dat opgaat aan wonen – door de lage hypotheekrente in decennia niet zo gunstig geweest.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.